Het bestrijden van ratten.


De zwarte rat zorgt steeds vaker voor overlast. Omdat deze rattensoort diverse risico’s met zich meebrengt is het bestrijden van de zwarte rat altijd noodzakelijk.



Hoe ziet een zwarte rat eruit en wat is het verschil met een bruine rat?


Zwarte en bruine ratten zijn als volgt te onderscheiden:

  • Kleur van de vacht (zwart of grijs vs bruin)
  • Lichaamsbouw (slank vs zwaar gebouwd)
  • Oren (groot en bijna kaal oor vs kleiner behaard oor)
  • Lengte van de staart (langer dan het slanke lichaam vs korter dan (zwaardere) lichaam)
  • Uitwerpselen/keutels (banaanvormig vs worstvormig)
  • Zwarte ratten nestelen niet in holen, de bruine rat wel.

Bruine ratten zijn alleseters, maar ze hebben een voorkeur voor fruit, groente, vlees en vis. Zwarte ratten  hebben een duidelijke voorkeur voor fruit, graan- en meelproducten. Ze houden van voedsel dat veel vocht bevat. Verse, zoete vruchten en zaden zoals appels, gekonfijte vruchten, gerst en haver. Maar ook mango’s, tomaten en meloenen zijn prima voedingsmiddelen en zijn geschikt als lokaas.

De zwarte rat kan zeer goed klimmen en leeft vaak op hoger gelegen plaatsen. Soms is dit op zolder, in daken, spouwmuren of systeemplafonds. Ze graven vrijwel nooit een eigen hol maar gebruiken nissen, scheuren, holle ruimtes om te nestelen. Zij leven vooral 's nachts en zijn zeer schuw. De ratten verplaatsen zich via hoge delen, kabelbanen, spanten en binten. Het is daarom van belang om deze, vaak lastig te bereiken plekken, te controleren op de volgende kenmerken:

  1. Stank door urine (territorium wordt vaak afgebakend door urine)
  2. Aangevreten materialen door knaagschade
  3. Grote en kleine rattenkeutels van dezelfde vorm De keutels van de zwarte rat zijn 3 mm dik en circa 1 cm lang. De kleur is donker en de vorm lijkt op een banaan. De uiteinde zijn vaak spits
  4. Loopsporen : Buiksmeer van ratten op looproutes (vlekken en kringen), voetsporen of haren
  5. Rattennesten. De nesten van de zwarte rat worden vaak op hoog gelegen plekken gemaakt. Hiervoor gebruiken ze verschillende materialen, waaronder die voorhanden zijn, zoals: bladeren, takjes, papier, hout en zelfs isolatiemateriaal.


Tijdig ingrijpen.

Want wanneer je één zo’n beestje ziet, zijn er waarschijnlijk meer. Voor je het weet, zit je met een plaag. Ratten planten zich razendsnel voort. Bruine ratten kunnen wel 15 nesten per jaar werpen. Uit elk nest kunnen 7-10 jongen komen. Deze jongen zich kunnen binnen 12 weken zelf gaan voortplanten.  Tijdig ingrijpen is dus de boodschap. Voor je ratten kan bestrijden zorg je er best voor dat je toekomstige ratten verhindert om binnen te komen. Preventieve maatregelen zoals het afdichten van gaten en kieren is noodzakelijk. Zorg er ook voor dat ze nergens aan voedsel kunnen geraken. Hygiëne is van groot belang, denk aan de juiste opslag van producten zoals bv. dierenvoeders, afvoer van afval in gesloten containers, …


Ratten bestrijden met vergif
De meest courante en effectiefste manier om ratten en muizen aan te pakken, is met ‘rodenticiden’. Dat is vergif dat speciaal werd ontwikkeld om knaagdieren mee te verdelgen en is meestal in een lokaas verwerkt. Het is belangrijk dat je dit op een veilige manier aanpakt, dus plaats het vergif best in een afgesloten rattenlokdoos. Zo wordt het vergif niet verspreid en kunnen kinderen of huisdieren er niet bij. Zet de lokdozen met het rattengif waar de ratten zich bevinden en eten. Je kan de plaatsen herkennen aan hun uitwerpselen of nestmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan hoekjes in de garage of tegen je buitenmuren. Alleen is de ene soort rodenticide of lokaas de andere niet. De ene werkt in bepaalde omstandigheden minder goed dan in andere. Zo zijn sommige ratten bijzonder lokaasschuw en het ene lokaas is meer geschikt voor vochtige omgevingen dan andere. Afwisselen is de boodschap.


DRIE CATEGORIEËN Rodenticiden

 

Muizen en ratten zijn verzot op granen en zetmeelrijke producten, en die vormen daarom de basis van veel rodenticiden. Daaronder kun je twee varianten onderscheiden: tarwe en haver. Wanneer je merkt dat een bepaalde graansoort niet aanslaat, dan is het raadzaam om een andere soort uit te proberen.

Een tweede vorm van lokaas zijn de pasta’sDie bevatten extra geurige en voor knaagdieren aanlokkelijke aroma’s. Efficiënt lokaas is aantrekkelijker dan de voeding die voor handen is. Daarnaast maakt het hogere vetgehalte in pasta’s hen beter bestand tegen vocht.


Bloklokazen  tenslotte, zijn ideaal om ratten en muizen te bestrijden in echt vochtige omstandigheden. Denk daarbij aan een beekkant, vijver, riool, enzovoort. De blokjes bevatten paraffine die de vochtbestendigheid waarborgt en hen tegelijk aantrekkelijk houdt.

Alle andere rodenticiden bevatten een anticoagulans, een stof die de stolling van het bloed remt. Muizen of ratten die van het lokaas eten krijgen interne bloedingen, waardoor ze uiteindelijk sterven. Muizen en ratten sterven 3 tot 18 dagen na het eten van het lokaas, zodat hun dood bij andere leden van de kolonie geen achterdocht wekt tegen het lokaas. Daarna verdrogen ze zodat er geen geurhinder ontstaat. Werkt het ene lokaas niet, dan kun je een alternatief kiezen dat het wel doet. Bij elk type lokaas is de actieve, giftige stof over de hele graankorrel, pasta of blok verdeeld. Dat maakt een kleine inname al dodelijk. Wij bieden u de meest krachtige rodenticiden aan in alle vormen en met verschillende actieve stoffen. Meesten zijn single feed, dwz slechts 1x voldoende opname = dodelijk.


Ratten bestrijden met klemmen

Vandaag de dag is de rattenklem verder doorontwikkeld. Zo zijn de klemmen vaak gemaakt van kunststof. Deze zijn gemakkelijker schoon te maken en hierdoor hygiënischer. Door meerdere klemmen per ruimte te plaatsen is de kans op een succesvolle vangst aanzienlijk groter. Bij het gebruik van een rattenklem raden we aan om vrijwel altijd gebruik te maken van een rattenlokdoos . Zodoende voorkom je dat kinderen en/of huisdieren de klem per ongeluk kunnen triggeren. Ook is in diverse onderzoeken naar voren gekomen dat ratten en muizen eerder geneigd zijn om lokaas te eten wanneer ze in een afgesloten ruimte (zoals een lokdoos) zitten. Een rattenlokdoos kan daarnaast worden ingezet om de rattenklem buiten te gebruiken.

 

Rattenvangkooien

Eén van de meest effectieve methodes is door gebruik te maken van een rattenvangkooi. Om de pakkans te vergroten is het advies om meerdere vallen tegelijk te plaatsen. Deze kunnen op de looproutes worden geplaatst. In de tuin is dit meestal langs de schutting, muren of andere grote objecten. Door aantrekkelijk rattenlokmiddel in de kooi te plaatsen kunnen zwarte ratten eenvoudig in de val worden gelokt. Zorg ervoor dat je lokaas goed aansluit op het normale eten van de rat.

Zwarte rat verjagen

Ratten zijn slimme dieren die zich niet makkelijk in de val laten lokken. Vangen met een rattenvangkooi is in sommige gevallen dus lastig. Toch is er nog een andere methode om een rattenplaag aan te pakken, namelijk door de zwarte rat te verjagen.
Zwarte ratten hebben een zeer goed reukvermogen. Doordat ze goed kunnen ruiken zijn er ook geuren die zen niet lekker vinden. Zo kunnen ratten niet tegen de geur van o.a. azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Door deze geuren in te zetten kun je ratten verdrijven. Omdat de geur vaak tijdelijk ruikbaar is, heeft deze bestrijdingsmethode vaak een tijdelijk effect.



Altijd eerst.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, promoties en brochures